Pávaszék vásárlás

A pávaszék, más néven páva fotel egy rattanból készült trónszerű, kézzel fonott, könnyű szerkezetű szék, amelyet sokszor neveznek Manila- vagy Philippine-széknek is, utalva eredeti származási helyére, vagy Emmanuelle-széknek, emlékeztetve minket az 1974-es filmklasszikusra.
A pávaszék elegáns és finom kialakítása a záloga annak, hogy évek óta örökzöld kellék mind a lakberendezés, mind a díszletépítés és fotográfia világában. Nem véletlenül került be a Phaidon “500 Designs That Matter” listájába, melyben a világ legmeghatározóbb 500 termék designját gyűjtötték össze.
Van ebben a székben valami, ami megragadja a figyelmünket. A grandiózusságában rejlik valami olyan erő, amely beszippant és magával ragad.

A rattan és a pávaszék története

A rattan egy eredetileg Délkelet-Ázsiában honos fafajta, mely rugalmassága és teherbírása miatt rendkívül változatos területeken kerül feldolgozásra. Ilyen többek között a bútorkészítés. 

Az 1500-1600-as években, a gyarmatosításoknak köszönhetően nagy mennyiségű különleges kézműves termék jutott el Európa vásárlóképes lakosságához. Ezek között voltak az első Nyugaton elérhető pávaszékek is.

Az igazi boom azonban a 20. század elején következett be a pávaszékek népszerűségében. Mivel a szék magában hordoz egy egzotikus, titokzatos magasztosságot, a kor boho-chic stílusába pont beleillett. Így öntötték el a székek a 1900-as évek elején Amerika fotóstúdióit, bárjait és klubhelyiségeit.